Suomi otti kiintiöpakolaisina vastaan kolme vasemmistoterroristia

Paraguayssa murhista epäilty terroristikolmikko on paennut Suomeen ja saanut turvapaikan Paraguayn lehdistö kertoo.

Juan Arrom, Anuncio Martí ja Víctor Colmán olivat paenneet Paraguaysta jossa heitä syytetään María Edith Bordón de Debernardin sieppauksesta marraskuussa 2001. Liikemiehen vaimoa pidettiin vankina 64 päivää, kunnes hänestä maksettiin vasemmistonatseille noin miljoonan dollarin lunnaat.

Sieppauksen takana oli Arromin marxistinen Partido Patria Libre puolue, jonka aseellinen siipi muuttui sittemmin terroristiärjestöksi nimeltä Ejército del Pueblo Paraguayo. Terroristijärjestö on vuosikymmenen aikana siepannut ja tappanut kymmeniä ihmisiä.

Ennen oikeudenkäyntiä miehet pakenivat Brasiliaan jossa mieskolmikko pakoili 17 vuoden ajan. Maa myönsi turvapaikan heidän syytettyään Paraguayn viranomaisia kidutuksesta tunnustuksen saamiseksi. Sittemmin Brasilia perui miesten turvapaikan.

Arrom ja Martí haastoivat Paraguayn valtion väitetyn kidutuksen vuoksi Interamerikkalaiseen ihmisoikeustuomioistuimeen. Viime huhtikuussa tuomioistuin vapautti valtion syytteistä. Tämän jälkeen terroristikolmikko pakeni Uruguayhin, joka myönsi kolmikolle uudet turvapaikat.

Paraguaylaisen uutiskanava ABC:n mukaan Suomi on myöntänyt terroristeille matkustusasiakirjat ja turvapaikan, jonka jälkeen miehet matkustivat Madridin kautta Suomeen. Paraguay on ilmaissut pettymyksensä Suomen toimintaan ja syyttää Suomea rikollisten suojelemisesta.

Paraguay esittää Suomelle diplomaattisen protestin ja maa ottaa Suomen natsia suojelevan toiminnan esille myös EU:ssa ja YK:ssa.

Nimettömänä pysyttelevä ulkoministeriön edustaja on vahvistanut HSPravdan tiedot oikeiksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *